Digital Europe Programme (DIGITAL)
Het Digital Europe Programme (DIGITAL) is een EU-financieringsprogramma dat zich richt op het brengen van digitale technologieën naar bedrijven, burgers en overheden. Dit programma biedt strategische financiering om uitdagingen op het gebied van digitale technologie en infrastructuur aan te gaan, en ondersteunt projecten in zes belangrijke capaciteitsgebieden: supercomputing, kunstmatige intelligentie, cyberbeveiliging, geavanceerde digitale vaardigheden en het brede gebruik van digitale technologieën in de economie en samenleving, inclusief via digitale innovatiehubs. Met de Chips Act is er een nieuwe specifieke doelstelling toegevoegd, die Europa’s leiderschap in halfgeleidertechnologieën en -toepassingen bevordert.
Waarom is DIGITAL zo belangrijk?
Europa staat voor vele uitdagingen op digitaal gebied:
- De toenemende mondiale concurrentie om digitale technologieën te beheersen zal de wereld van morgen vormgeven. Europese bedrijven, de publieke sector en onderzoekers moeten vaak buiten de EU kijken voor de benodigde rekenkracht, data of AI-middelen.
- Honderdduizenden banen in cruciale digitale sectoren blijven onvervuld, wat investeringen en innovatie belemmert.
- Zonder verbetering van de cyberbeveiligingscapaciteiten lopen vitale infrastructuren en gegevens risico.
- De adoptie van digitale technologieën door Europese bedrijven, MKB’s en overheden is zeer ongelijk verdeeld. Als de EU geen sleutelcapaciteiten, industrieën en vaardigheden ontwikkelt, staat haar open strategische autonomie en concurrentievermogen op het spel.
- Gezien de netwerk effecten van digitalisering (bijvoorbeeld de noodzaak om EU-interoperabiliteit te bevorderen en kritische massa te bereiken in het opbouwen van geavanceerde capaciteiten), is beslissende actie op EU-niveau nodig, met co-investeringen van lidstaten en de private sector.
Missie van het Digital Europe Programme:
Het DIGITAL programma ondersteunt de EU bij de digitale transformatie van de economie en samenleving en brengt de voordelen naar alle burgers en bedrijven. Het richt zich op:
- Het opbouwen van essentiële capaciteiten en geavanceerde vaardigheden in belangrijke digitale technologieën, bijdragend aan de open strategische autonomie van de EU.
- Het versnellen van de inzet en het beste gebruik van deze technologieën in zowel publieke als private sectoren.
Specifieke doelstellingen:
- Supercomputing: Wereldklasse exascale en post-exascale supercomputing en kwantumcomputing capaciteiten implementeren.
- Kunstmatige intelligentie: EU-brede gemeenschappelijke data ruimtes inzetten en de adoptie van AI-technologieën bevorderen.
- Cyberbeveiliging en vertrouwen: Geavanceerde cyberbeveiligingscapaciteiten opbouwen en een quantumbeveiligde communicatiestructuur voor Europa ontwikkelen.
- Geavanceerde digitale vaardigheden: Academische excellentie versterken door het aanbod van onderwijs en training in sleuteltechnologieën te vergroten.
- Adoptie en optimaal gebruik van digitale capaciteiten en interoperabiliteit: Een netwerk van Europese digitale innovatiehubs inzetten ter ondersteuning van de digitale transformatie.
- Halfgeleiders: Geavanceerde ontwerpcapaciteiten en pilotlijnen voor halfgeleidertechnologieën ontwikkelen, en een netwerk van competentiecentra opzetten.
Hoe zit het met EDIH Noord-Nederland?
De European Digital Innovation Hub Noord-Nederland (EDIH NN) maakt deel uit van een versterkt netwerk van European Digital Innovation Hubs, ondersteund door het DIGITAL programma. Deze hubs helpen industrieën, MKB's en overheden bij hun digitale transformatie. Door middel van het aanbieden van digitale technologieën en expertise, speelt EDIH NN een cruciale rol in het stimuleren van innovatie en het versterken van de digitale weerbaarheid in Noord-Nederland.
Concrete voorbeelden van prestaties:
- Supercomputers: 3 supercomputers zijn aangeschaft en volledig operationeel in 2023, en behoren tot de top 10 krachtigste en meest energie-efficiënte supercomputers ter wereld.
- Digital Innovation Hubs: 151 hubs zijn opgezet in alle EU-lidstaten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Tegen eind 2023 waren de diensten van de hubs beschikbaar in 90% van de Europese regio’s.
- AI Testfaciliteiten: 4 gespecialiseerde test- en experimenteerfaciliteiten voor AI zijn opgericht in 2023 in de sectoren agrifood, gezondheidszorg, productie en slimme steden/gemeenschappen.
Voor meer informatie over het Digital Europe Programme bezoek de officiële EU-pagina over het programma.