designer002_photography_national_graphics_robotic_arm_long_shot_abe9d949-ee9d-4353-be32-594816d9c2da
designer002_photography_national_graphics_robotic_arm_long_shot_abe9d949-ee9d-4353-be32-594816d9c2da
Home » Kennismaking met de nieuwe Engineering Doctorate ‘Autonome Systemen’ van de Rijksuniversiteit Groningen
Nieuwsbericht

Kennismaking met de nieuwe Engineering Doctorate ‘Autonome Systemen’ van de Rijksuniversiteit Groningen

Tijdens het innovatiemakelaars overleg afgelopen week hadden Marianne, Carl, Theodoor, Jasper en Christian een inspirerende kennismaking met Paris Avgeriou en Laura Florez-Sampedro van de Rijksuniversiteit Groningen. We hebben gesproken over de nieuwe Engineering Doctorate (EngD) in Autonome Systemen, die vanaf 1 september van start gaat. Deze innovatieve opleiding richt zich op het trainen van hooggekwalificeerde ingenieurs die in staat zijn om echte technische uitdagingen binnen bedrijven op te lossen.

Doel en Inhoud van de Opleiding

De Engineering Doctorate in Autonome Systemen is een maatwerkprogramma dat technische training biedt op het gebied van onder andere software/systems engineering, robotics, kunstmatige intelligentie, systems & control en mechatronics. Het programma matcht geschikte kandidaten met bedrijven die specifieke technologische uitdagingen hebben. De opleiding resulteert in een officiële titel die erkend is in zowel Nederland als de EU.

This integration is not done anywhere else yet. In effect, we aim to strengthen the design methods and tools for the development of high-tech software-intensive systems (such as mechatronics, smart manufacturing systems, Internet of Things (IoT) and robotics systems.

paris avgeriou
Paris Avgeriou Wetenschappelijk Directeur van EngD Autonomous Systems - Rijksuniversiteit Groningen

Voordelen voor Bedrijven

Voor bedrijven biedt het EngD-programma in Autonome Systemen tal van voordelen:

  • Aantrekken of behouden van talent: Bedrijven kunnen getalenteerde ingenieurs aantrekken of bestaande medewerkers verder specialiseren.
  • Technische oplossingen: Bedrijven krijgen technische oplossingen voor complexe problemen waar ze zelf niet de middelen, technologie of mensen voor hebben.
  • Intellectuele eigendomsrechten: De intellectuele eigendomsrechten van de ontwikkelde oplossingen blijven bij het bedrijf.
  • Kostenefficiëntie: Voor een bedrag van 35.7k per jaar (waarvan 50% wordt gesubsidieerd door het Just Transition Fund) kunnen bedrijven binnen twee jaar hun probleem oplossen en mogelijk een nieuwe medewerker met een doctorate aan boord halen.
  • Toegang tot talent: Het programma biedt een betaalbare manier om talent aan te trekken, problemen op te lossen en toegang te krijgen tot technisch talent dat gedurende twee jaar vertrouwd raakt met de onderneming.

Start in September

De eerste intake van ongeveer 15 kandidaten begint op 1 september. De opleiding richt zich op jonge mensen die net hun master hebben behaald, evenals werknemers van de aangesloten bedrijven die zich verder willen specialiseren. Het programma wordt ondersteund door het Bernoulli-instituut voor wiskunde, informatica en kunstmatige intelligentie en het ENTEG (Engineering and Technology Institute Groningen).

Paris Avgeriou, wetenschappelijk directeur van EngD Autonomous Systems, is enthousiast over de mogelijkheden die dit programma biedt: "We are starting something new and we are very ambitious. As far as I'm concerned, there will be more of these kinds of programs in the North of the Netherlands in the future. This is just the beginning."

Aanvulling op het EDIH NN programma

Het EngD Autonome Systemen is een waardevolle aanvulling op het EDIH NN programma. Door de samenwerking kunnen wij de deelnemende bedrijven helpen complexe technologische uitdagingen aan te pakken. EDIH NN innovatiemakelaars, themaspecialisten en business developers kunnen deze doctorate als een strategische tool inzetten om technologische vooruitgang te boeken, talent te ontwikkelen en kosten te besparen. Dit creëert een win-win situatie voor alle betrokkenen en helpt bij de ontwikkeling van autonome systemen en het trainen van de volgende generatie ingenieurs.

edih-nn_EngD-AS-meetup

Ben je gefascineerd door de hightech-industrie of werk je er al in? Wil je de complexiteit van het ontwerpen van autonome systemen en hun geavanceerde technologieën verkennen? Heb je een masterdiploma in Computer Science, AI of Mechanical Engineering? Ben je proactief en innovatief? Dan is het Autonomous Systems-programma iets voor jou!