rondetafel-MSN012
rondetafel-MSN012
Home » Innovatie in Noordelijke scheepsbouw op het netvlies
Innovatie

Innovatie in Noordelijke scheepsbouw op het netvlies

Het gaat weer goed met de scheepsbouwsector in Noord-Nederland. Toch zijn er tal van uitdagingen die het hoofd geboden moeten worden. De energietransitie bijvoorbeeld, maar ook de verduurzaming van de processen en de vraag naar personeel. De FME en de NOM spraken er donderdag stevig over, samen met ondernemers en experts.

Waterstof, groene energie, innovatie, digitalisering, autonome systemen en A.I. Noord-Nederland richt zich op al die terreinen, en al die terreinen komen onder meer samen in de sector van de scheepsbouw. Niet raar dus dat NOM-directeur Dina Boonstra juist bij Marine Service Noord in Westerbroek (leverancier van installaties op schepen) een ontmoeting had met FME-directeur Theo Henrar.

"Wij spreken elkaar weleens omdat we allebei zitting hebben in het bestuur van Smart Industry NL. Het ging me iets te weinig over Noord-Nederland, dus dacht ik: dan moet Theo maar eens langskomen, zodat hij kan zien wat hier allemaal voor mooie dingen gebeuren."

Voor de NOM is het belangrijk om de sector weer onder de aandacht te brengen. De scheepvaartsector is weer een échte pijler geworden. Logisch, met alle ontwikkelingen die daarin plaatsvinden, zeker ook in Noord-Nederland. Dina Boonstra: ,,Investeringen zoals in Ekonowind passen in dat plaatje.’’

De FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, zoekt in de sector nadrukkelijk de samenwerking op met de NOM. ,,Simpel gezegd kun je stellen dat wij van de technologie zijn en de NOM van de financiering’’, vertelt Leo van der Burg, Business development manager van de FME in Noord-Nederland.

Die samenwerking is keihard nodig om de enorme uitdagingen tegemoet te treden. Dat bleek maar weer eens tijdens een rondetafelgesprek onder leiding van Jacquelien Scherpen, Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen én toegepast wiskundige. Dat ging over het belang van digitalisering in de industrie, over innovaties op het gebeid van waterstof ook. En ook cybersecurity en de kansen en schijnbare bedreigingen van A.I. kwamen aan bod.

rondetafel-MSN017

Van der Burg: ,,Dit zijn zulke grote onderwerpen, dat we groot moeten denken in onze regio. Zo komen we ook in het vizier van belangrijke beslissingnemers en komen Europese fondsen dichterbij. Het is heel goed dat de landelijke FME-top met eigen ogen ziet waar we hier in het Noorden mee bezig zijn. Dat helpt altijd. Met Marine Service Noord werken we bijvoorbeeld samen aan een superinteressant waterstofproject. En samen met de NOM kijken we onder meer naar autonoom varende schepen. Dat zijn echt dingen die je in een groter verband moet doen om de hele sector en de hele regio vooruit te kunnen helpen.’’

Dina Boonstra kijkt er precies zo naar. Zeker op het gebied van innovatie moeten we het hebben van brede samenwerkingen. Groningen Seaports, de New Energy Coalitie, de FME, de NOM en veel meer partijen moeten de handen ineenslaan. Dat doen we ook al, en dat gebeurt steeds meer. Ik weet dat we wat dat betreft een goed voorbeeld zijn in de ogen van de FME.’’